“Kamuoyunu ölçmekle o kadar meşgulüz ki, onu şekillendirebileceğimizi unutuyoruz. İstatistikleri dinlemekle o kadar meşgulüz ki, onları yaratabileceğimizi unutuyoruz." Bernbach
28 Kasım 2013 Perşembe
Ally&Gargano
Günümüzde varlığını sürdürememiş ama reklamcılık dünyasına farklı tarzları ve başarılı reklamları ile oldukça katkı sağlamış bir ajanstan bahsedeceğim. Advertising Age 1982 yılının en iyi reklam ajansı seçtiğinde Ally&Gargano oldukça başarılı işler çıkarmış bir ajanstı. Müşterileri arasında Hertz, Volvo, Saab, Fiat, Fedex vs. gibi oldukça güçlü şirketler vardı. Hertz için Bernbach'ın Avis için yaptığı reklama kontra olarak yaptıkları reklam, Volvo'nun Amerika'da çok da sevilmeyen bir araba olduğu gerçeğini kabullenerek onun güçlü yanlarını ortaya çıkarma için yaptıkları "Drive it like you hate it", Fedex için yaptıkları "speed talker kampanyası" (ki bu kampanya çok konuşan bir reklam olmuştur). Fiat için yaptıkları ve Fiat'ın dolayısıyla Ferrari'nin patronunun bir Fiat kullandığı görseli kullanarak yaptıkları "Mr. Ferrari drives a Fiat" gibi reklamlar ile reklamlarında hep bir hınzır taraf olmuştur.
Carl Ally 1962 yılında çalıştığı ajanstan ayrılıp kendi ajansını kurmuştu. Daha sonra 1976 yılında Amil Gargano ismini Carl Ally'nin yanına yazdırmayı başarmıştı. 1983 yılından sonra ise şirket için işler pek iyi gitmedi, kaybedilen önemli müşteriler ve yaşanan kriz sonrası Ally&Gargano eski başarısını bir türlü yakalayamadı ve bir kaç kez el değiştirdikten sonra 1991 senesinde kapandı.
Amil Gargano'nun yaşadıklarını ve yaptıkları reklamları anlattığı çok güzel bir kitap var lakin çoğu kitap gibi bu kitabı da ülkemiz sınırları içerisinde bulamıyoruz.
Sözün özü bence bu ajansın reklamlarına bir göz atmanız faydalı olacaktır. Görüşürüz.
Etiketler:
Ally Gargano,
amil gargano,
avis,
carl ally,
fedex,
ferrari,
fiat,
Hertz,
reklam,
saab,
volvo
18 Kasım 2013 Pazartesi
Wieden+Kennedy
Dan Wieden ve David Kennedy tarafından 1982 yılında kurulan ajans Portland merkezlidir ve dünyanın en büyük bağımsız reklam ajanslarından birisidir. Nike, Coca-Cola ve Honda gibi çok büyük müşterilere sahip olan ajans son derece başarılı işlere imza atmaktadır. Nike'ın "Just do it" sloganı Wieden+Kennedy tarafından bulunmuştur. Yine Ronaldinho ile "Joga bonito" kampanyası kapsamında çekilen (Ronaldinho'nun topu direkten sektirdiği) ve Youtube'da yayınlandıktan sonra çok yüksek izlenme sayısına ulaşan reklam çok başarılı olmuştur. Honda'nın son yıllarda çok beğenilen "The Cog" reklamı (araba parçalarının bir araya geldiği) başarılı işlerindendir. Chrysler için hazırlanan ve 2011 yılında Superbowl devre arasında yayınlanan eminem'in oynadığı "Imported from Detroit" reklamı da son yılların ses getiren reklamlarından olmuştur. "Old Spice" için hazırladıkları TV reklamları da Amerika'da çok büyük popülarite kazanmıştır. Turkcell'de 2009 yılında 3G lansmanı için Wieden+Kennedy ile anlaşmış ve bir süre birlikte çalışmışlardır.
Reklamcılığın tarihsel gelişimi -1- ve "Soap opera"
•O'Guinn reklamcılığın tarihsel
gelişim sürecinde dört temel gelişmenin olduğunu belirtmektedir:
•Kapitalizmin
yükselişi,
•Sanayi
devrimi,
•Üreticilerin
dağıtım kanallarında artan gücü,
•Modern
kitle iletişiminin/teknolojinin artan imkanları,
Endüstri devrimi ile birlikte mekanik gücün
devreye girmesi üretimde artışı hızlandırmıştır. Üretimde yaşanan bu artış,
yakın çevrede doyurulan talepten ötürü işletmelerin yeni pazar arayışlarını
zorunlu kılmıştır. Üretici ve tüketici arasındaki mesafe artışı tüm pazarlama faaliyetleriyle
reklamın ve reklamcılığın gelişmesini de beraberinde getirmiştir.
Mattelart dünyanın iki büyük
reklam verenini şöyle aktarmaktadır:
"Uluslararası
pazarlarda 19. yüzyılın sonunda ilk iki sırayı elinde tutan reklam verenler o
günden beri yerlerini kimseye kaptırmadı. Bu iki şirket Amerikan kuruluşu Procter & Gamble ve İngiliz-Hollanda ortak yatırımı Lever Bros'un mirasçıları Unilever dir".
İlk büyük reklam veren olan P&G aynı
zamanda "soap opera"ların da
doğuşunu sağlamış ve isim babalığını yapmıştır. Reklamlarını,yaptığı ve medyaya
ücretsiz dağıttığı dizilerin arasına yerleştirerek, o dönem için yeni bir
uygulama başlatmıştır.
Reklam verenin endüstri
devriminin imkanları ile denizaşırı ülkelere gidişi kimi zaman doğrudan
üretimlerini orada yapmaya başlamaları, kimi zaman da dağıtım/temsilcilikler
vermeleri 1900'lü yılların başına rastlamaktadır. General Motors'un Amerika Birleşik
Devletleri dışındaki ilk fabrikasını 1899 yılında Londra'da kurması, GM'in reklam ajansı olan J.
Walter Thompson‘ın da(JWT) ülke dışında
bir şube açmasını sağlamış ve bu olay reklamcılıkta bir ilk olmuştur.JWT reklam
ajansının Londra'da açtığı şubeyi, başka şubeler ve diğer ajanslar izlemiştir.
Noel Baba ve Coca-Cola
Bildiğimiz kırmızı kıyafetli beyaz sakallı Noel Baba figürü, Haddon Sundblom'un 1930'lu yıllarda Coca-Cola reklamları için yaptığı çizimler sonucunda büyük bir popülariteye kavuşmuştur. Şehir efsaneleri( ki buna ben de inanmıştım) Noel Baba'nın kırmızı ve beyaz kıyafetinin sebebinin Coca-Cola markasında bulunan renkler olduğunu söylüyordu. Fakat benzer bir noel baba kıyafeti yine bir içecek markası tarfından 1915 yılında kullanılmış ve bu renklerin bundan daha da eskilere dayandığı ve Coca-Cola tarafından oluşturulmadığı anlaşılmıştır. Yine de Coca-Cola'nın bu reklamından sonra Noel Baba'nın gerçek popülaritesine kavuştuğunu söyleyebiliriz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)