15 Kasım 2015 Pazar

Eli Acıman'ın Reklamcılığa Başlangıcı



Türkiye Reklamcılık sektörünün doğuşunda ve gelişiminde en önemli yere sahip olan Eli Acıman'ın mesleğe başlangıç hikayesinin küçük bir bölümünü buradan paylaşmak istedim. Nil Baransel'in yazdığı kitap reklamcılığa ilgi duyan herkesin okuması gereken bir kitap sanırım. İşte Eli Acıman ve ona ilk işini veren Vitali Hakko'nun reklamcılık sektörünün temellerini atan hikayesi:

İstanbul Sultanhamam’da, Mısır Çarşısı kapısının tam karşısında Şenşapka mağazası…
Mağaza, Vitali ve Albert Hakko kardeşlerindir. Komşu Şenteks kumaş mağazasının sahibi ise Moiz Acıman.
Vitali Hakko ile Moiz Acıman, öğle yemeğinden sonra biraz gün ışığı alabilmek için kapılarının önüne çıkmış, ayaküstü sohbet ederler:
-          Bre Moiz deli olacağım, şapkalar pek satılmıyor. Biraz reklam yapabilseydik öyle fark ederdi ki… Ama reklamdan anlayan yok!
-          Kim demiş yok?
-          Kim var?
-          Kardeşim Eli.
-          Anlar mı Eli reklamdan?
-          Tabii anlar!
-          Eh o zaman gelsin bana görüşelim.
Moiz Acıman telefona sarılır:
-          Eli sana iş buldum!
-          Ne işi?
-          Reklam
-          Ne, reklam mı? Abi ben reklamdan ne anlarım?
-          Ne demek ne anlarsın Sen gazetecilik okumadın mı?
-          Okudum.
-          Peki, reklamlar gazetelerde basılmaz mı?
-          Basılır.
-          O zaman sen reklamdan anlarsın. Komşum Vitali reklamcı arıyor, yarın 11’de gel, seni tanıştıracağım.
Ertesi gün, Vitali Hakko ile Eli Acıman arasında kısa bir görüşme olur:
-          Biz kadın şapkası imal edip satıyoruz. Satışlar düşük. Bizim reklamlarımızı hazırlayabilir misin?
-          Hazırlarım tabii.
-          Uzun sürer mi?

-          Bir haftaya kadar hazır olur!

4 Nisan 2015 Cumartesi

Ogilvy'den öğütler

Bu aralar David Ogilvy'nin yazdığı "Bir Reklamcının İtirafları" isimli kitabı okuyorum. Benim okuduğum büyük usta Haluk Mesci'nin müthiş çevirisiyle 2008 yılında Reklamcılık Vakfı Yayınlarından çıkan kitap. Kitabı bulabilirseniz alıp okumanızı tavsiye ediyorum. Kitabın sonunda "Ogilvy-izm İlkelerinden Bir Seçme" bölümünden bazı ilkeleri burada paylaşmak istedim.

- Büyük fikirler genellikle basit fikirlerdir.
- Gerçeği söyleyin ama hayran bırakmasını sağlayarak...
- Değişim bizim can suyumuz.
- Felaket duygusu yayan gamlı baykuşlardan kurtulmaya bakın.
- Dahilere hoşgörüyle bakın.
- Hatalarınızı kabullenmeniz önemlidir. Ve bunu, onlardan sorumlu tutulmadan önce yapmalısınız.
- En iyi kurumlarda sözler hep tutulur. Ne kadar fazla mesai ve acıya mal olursa olsun.
- Bilginin disiplinini cehaletin anarşisine tercih ederiz.

24 Mart 2015 Salı

Süreç İyileştirme


                                               SÜREÇ İYİLEŞTİRME
  
 Süreç iyileştirme; işletmelerin iş süreçlerinin ve organizasyonel yapılarının, yapılacak olan inceleme ve analizler sonucunda, uygulanacak olan belirli yöntemler ile müşteri beklentilerini en üst düzeyde karşılamayı hedefleyen çalışmadır. Süreç iyileştirme;

      Kalite ve iş performanslarında artış sağlar.
      İş süreçlerine ölçülebilir hedefler kazandırır.
      Süreçleri hızlandırır, üretkenliği artırır.
      İş akışlarına uygulanabilir kurallar getirir.
      Süreç maliyetlerini azaltır.
      Ekip verimliliğini yükseltir.
    Süreç akışındaki dar boğazları ve aksamaları kontrol altına alır.
  
Süreç iyileştirme, iş akışından katma değer oluşturmayan adımların elimine edilmesidir. Bunun için süreçteki işlem basamakları, süreç için katma değer oluşturan işlem basamağı ve değer katmayan işlem basamağı olarak ikiye ayrılabilir.
   
Süreç iyileştirme çalışmalarında ister köklü bir değişiklik isterse küçük değişiklikler yapılsın çalışmaların başlangıcında performans düzeylerinde düşüklükler gözlenebilir. Bunun; çalışanların direnci, yapılan uygulamanın yeni olması kaynaklı alışma süreci, uygulamadaki eksiklikler gibi çeşitli nedenleri olabilir. Burada önemli olan nokta üst yönetim ile birlikte çalışmalara tam destek sağlanıp, uygulamayı tek seferlik bir çalışma olmaktan çıkartıp sürekli iyileşmenin hedef alındığı hale getirmektir.

 Olumlu yönde sürekli gelişimin hedeflendiği bir organizasyonda kademeli(sürekli) iyileştirme ile sıçramalı iyileştirme(re-engineering) birlikte yer almalıdır, ama ikisi birbirine karıştırılmamalıdır.
   Önemli olan sistem üzerinde yapılan anlık ve köklü değişimler ile elde edilen olumlu sonuçların, firmaların yönetim sistemlerinde sürekli uygulayacakları iyileştirme çalışmaları ile kalıcı hale getirilmesi ve her günün bir önceki günden daha iyiyi hedefler hale gelmesidir.

Nostalji köşesi "Yapı Kredi Müdür Bey"




                                          

Banka reklamları bir dönem gerçekten çok yaratıcıydı. Reklam aralarında başka kanallara geçmiyor, reklam serilerinin yeni çıkan bölümlerini dizilerin yeni bölümlerini bekler gibi bekliyorduk. Yapı Kredi'nin "Müdür Bey" reklamları da o reklam serilerinden biriydi bence, bu reklam serisiyle çok tanınan tiyatrocu Önder Açıkalın'ın reklamlarda kullandığı "Teessüf ederim" kalıbı o zamanlar epey popüler olmuştu. Önder Açıkalın daha sonra "Ana kuzusu" adlı dizide ve başka dizilerde de rol almış 2000 yılında ise yakalandığı kanser hastalığı sonucu vefat etmişti. Bu reklam serisiyle kendisini de anmış olalım.

6 Ocak 2015 Salı

Whassup?


Budweiser firmasının ilk olarak 1999 senesinde yayınlanan reklamı başta ABD olmak üzere bütün dünyada büyük ilgi çekti. "What is up?" kalıbından türetilen ve söyleyiş şekliyle dillere pelesenk olan "Whassup?" kalıbı bir dönem herkesin dilindeydi. Bu kalıp popüler kültür üzerinde de son derece etkili olmuş, pek çok dizi ve filmde bu kalıp kullanılmıştır.

Nike " JUST DO IT"

                                  
Hemen herkesin bildiği bir slogan olan "JUST DO IT", Nike'in kazandığı büyük başarıda çok önemli bir paya sahiptir. 1988 yılında yapılan bir ajans toplantısında Wieden+Kennedy ajansının kurucularından biri olan Dan Wieden tarafından bulunmuştur. Bu slogan ve bu slogan temelinde çekilen reklam filmleri ve hazırlanan basın ilanları son derece etkili olmuş ve 1988 senesinde Kuzey Amerika'da % 18 olan pazar payını 1998 senesinde % 43'e yükseltmiştir. Dünya çapındaki satışları ise 877 milyon dolar seviyesinden 9.2 milyar dolar seviyesine yükselmiştir.
Doğru bir slogan ve bu sloganla uyumlu olarak planlanmış bir reklam kampanyasının bir şirketin kaderini nasıl değiştirdiğinin en önemli örneklerinden biri budur.